.jpg?0)
I orientering tävlar man individuellt, i patrull (par) eller i stafett. Tävlingsperioder är Mars - Maj och Augusti – Oktober. Under dessa perioder finns det tävlingar nästan varje helg. På i stort sett alla tävlingar finns det klasser för 10-åringar upp till 80-åringar. Det finns även motionsklasser för ovana och otränade.
De vanligaste tävlingarna är nationella tävlingar som är öppna för alla och där alla ordinarie tävlingsklasser samt öppna banor erbjuds.
I Stockholmsdistriktet som vi tillhör arrangeras distriktsmästerskap natt, lång – och medeldistans, sprint samt stafett. Distriktet arrangerar också ungdomstävlingarna UP och Ungdomsserien.
Ungdomspriset - UP
En individuell tävling från klassen HD12 där man samlar poäng på utvalda ordinarie tävlingar anordnade i distriktet UP-tävlingar. Man får 10 poäng för seger 9 för andra placering osv. från och med placering 10 får alla 1 poäng. Vi rekommenderar att ni är med på dessa tävlingar då dessa satsar extra på ungdomsklasserna.
Ungdomsserien
En tävling mellan klubbarna i distriktet som inleds med två kretstävlingar på våren, regionsfinal och final på hösten. Tävlingar gör man i ordinarie ungdomsklasser och det är deltagarantal och placeringar som ger poäng.
Nordcupen
En träningstävling för ungdomar med 5 deltävlingar som arrangeras av Norrklubbarna i distriktet. Resultatet från de 3 bästa deltävlingarna räknas ihop till ett sammanlagt resultat. Alla som har deltagit minst 3 gånger får medalj. Det är också en tävling mellan klubbarna där antalet deltagare har betydelse.
Klubbtävlingar
Vår klubb arrangerar klubbmästerskap i nattorientering, lång-, sprint och medeldistans samt ultralång. I november arrangeras Skinkloppet vid vår klubbstuga Skarvberget där det gäller att gissa hur lång tid man behöver för att springa sin bana. Den som kommer närmast gissad tid vinner.
Daladubbeln
En tvådagarstävling för ungdomar där man springer i patrull stafett på lördagen och långdistans söndagen. På söndagstävlingen är det också priser till bäst utklädda patrull.
25-manna och 10-mila
10-mila som går i början på maj varje år är en stafett med ungoms- dam- herr och öppen stafett. I ungdomsstafetten är det 4 sträckor och det ska vara minst 2 tjejer i laget och får inte var äldre än 16 år. Damstafetten har 5 sträckor och herrstafetten har 10 sträckor startar på kvällen och går i mål på morgonen.
25-manna är en stafett där det gäller för klubben att ha bredd, vissa sträckor har begränsningar i vilka som får springa så unga, äldre, killar och tjejer behövs för att få ihop ett lag. På de två inledande sträckorna är det en löpare på de följande 5 sträckorna är det 4 löpare parallellt. När 4:e löparen på 7:e sträckan har kommit in springer löparen på sträcka 23 ut, sträcka 24 och 25 har sen en löpare var. Vi deltar ibland med två lag i 25-manna för att så många som möjligt ska få möjlighet att vara med. I 25-manna tillhör vi arrangörsklubbarna och bemannar också med funktionärer.
Individuella tävlingsklasser för ungdomar och juniorer
H10, D10: Pojkar och flickor tom det år de fyller 10 år
H12, D12: Pojkar och flickor tom det år de fyller 12 år
H14, D14: Pojkar och flickor tom det år de fyller 14 år
H16, D16: Pojkar och flickor tom det år de fyller 16 år
H18, D18: Pojkar och flickor tom det år de fyller 18 år
H20, D20: Pojkar och flickor tom det år de fyller 20 år
Längden på banorna och svårighetsgraden ökar med stigande ålder.
Det finns dessutom kort-klasser, H10K, D10K osv. Kortklasserna är kortare och enklare än huvudklassen och är till för de som känner att de behöver en lättare bana.
På tävlingsplatsen kan man också direktanmäla sig till öppna motionsklasser.
Individuella tävlingsklasser för vuxna
För vuxna finns individuella tävlingsklasser indelat efter ålder. I motsats till ungdomsklasserna måste man under året minst fylla så gammal som klassens ålder. Ett undantag är grundklasserna H21 och D21 där alla får delta oavsett ålder.
H35, D35: Herrar och damer som under året fyller minst 35 år.
H40, D40: Herrar och damer som under året fyller minst 40 år.
Osv.
Öppna motionsklasser
På alla tävlingar finns det öppna motionsklasser (ibland kallat direktanmälan eller öppna banor). Dessa klasser är rena motionsklasser där man själv får välja svårighetsgrad och längd. Tävlingsmomentet är minimerat vilket innebär att man får starta när man vill eller springa flera tillsammans. Tidtagning förekommer och tävlingsreglerna gäller även för öppna klasser. Till öppna klasser kan man anmäla sig i förväg via Eventor, eller direkt på arenan innan man går till start.
Anmälan
Du anmäler dig till de flesta tävlingarna via Eventor där du också hittar landets alla tävlingar. För att kunna göra det måste du vara medlem och inlagd i systemet, Kontakta vår kassör och tävlingssekreterare vid frågor kring Eventor. Om du inte har någon egen sportidentpinne att ange får du hyra en av tävlingsarrangören dessa finns att hämta på tävlingssekretariatet på Arenan.
I regel behöver du anmäla dig senast 7 dagar innan tävlingsdagen efteranmälan är oftast möjligt till ett par dagar innan tävling. Vid efteranmälan betalar du själv tilläggsavgiften i övrigt står klubben för tävlingsavgiften för ungdomar (för vuxna gäller andra regler, se medlemsavgifter mm). Har du anmält dig men inte deltar får du betala tävlingsavgiften. Kostnaderna för detta stäms av efter tävlingssäsongen och du får anvisningar för inbetalning av klubbens kassör.
Förbered dig till tävlingsdagen
På Eventor hittar du Tävlings PM för den aktuella tävlingen med all information du behöver:
- Hur du hittar till tävlingen och avståndet från Arenan till parkering
- Vilken service det finns på Arenan (tävlingscentrum) i form av servering, duschar, barnpassning, sportförsäljning, sjkuvård mm
- Avstånd till start, var uppmärksam på om det är flera starplatser så du går till din start.
- Ändringar sen inbjudan
- Annan viktig information från arrangören
Att genomföra en tävling
Det är säkert flera från vår klubb ute på tävlingen om du springer en Stockholmstävling och vi brukar sitta tillsammans på Arenan. Tveka inte att fråga någon klubbkompis om du undrar över något eller behöver hjälp.
När det är dags att gå till start förljer du snitseln från Arenan till starten, tänk på att det kan finnas flera starter. Längs vägen blir du anvisad om var du ska tömma och checka din sportidentpinne.
På startplatsen är det olika fållor för olika klasser leta upp din fålla.
Vid starten finns en klocka som anger ”gå fram tid” när din starttid visas börjar startproceduren.
I första fållan blir du avprickad på en lista så arrangörena vet att du har startat.
I nästa fålla får du kontrolldefinitionerna.
I den sista fållan får du din karta – titta på den och börja planera hur du ska springa banan. När det återstår 10 sekunder till din starttid börjar startklockan räkna ner och ett högt pip är startsignalen.
I varje fålla är du i en minut och ”gå fram klockan” är anpassad så att du kommer iväg på din startid.
Lyssna alltid på starpersonalens anvisningar. Om du har missat din startid och kommer för sent till start så be om hjälp att komma iväg det finns i regel en fålla för sen start.
När startsignalen har gått följer du en snitsel till startpunkten där hänger det en skärm och det finns en skylt som säger att det är ”starpunkt”. Det är här din bana börjar på kartan läs in dig och börja springa mot kontroll 1.
Varje kontroll har en kodsiffra som du hittar i kontrolldefinitionen. Kolla att du har hittat rätt skärm innan du stämplar, vid större tävlingar finns det många kontroller ute i skogen. Du ska få ljud och ljussignal när du stämplar, ha inte för bråttom utan lyssna och titta. Om någon stämplingsenhet inte fungerar stämpla då med stiftklämman i reservruta på kartan.
Från sista kontrollen är det snitsel till mål följ den och målstämpla. Efter målgång går du till avläsningen där man läser in resultatet från din pinne, har du gjort allt rätt ute i skogen får du godkänt och oftast veta vilken tid du har sprungit på. Om du har stämplat fel eller inte tagit alla kontroller blir du inte godkänd. Har du stämplat i kartan visar du det när du inte blir godkänd så justerar målpersonalen i sina datorer.
Om du avbryter en tävling måste du ta dig till mål och läsa av din pinne så att arrangörerna vet att du inte är kvar i skogen och måste ut och leta efter dig.
Nu kan du gå och duscha, njuta av din matsäck eller handla något i serveringen samt snacka med klubbkompisarna om dagens banor.
Resultat
På Arenan anslås tävlingsresultaten på en resultattavla, resultatet uppdateras allteftersom löparna kommer i mål. Numera så finns det oftast "liveresultat" som du kan läsa av på mobilen. När klasserna är avslutade sker prisutdelning, på resultattavlan ser man hur många priser det är i respektive klass, i ungdomsklasserna är det ofta många priser så titta efter innan du åker hem om du har pris att hämta.
Slutliga resultatet hittar du även på Eventor.
Lycka till